Mijn 'interne adviseur'

Iedereen heeft er een. Een interne adviseur. Jawel jij ook! Geef het maar toe want op dit moment tettert hij of zij ook van alles in je oor. Het gaat de hele dag maar door. Mijn verstand die gedachten mijn hoofd in slingert of ik nu wil of niet. Ze zijn er en heb er totaal geen vat op. Of misschien toch?

 

Ja, je raad het al er is huiswerk te doen. Noem een aantal eigenschappen die je herkent van je verstand. Deze opdracht maakt dat ik een bepaalde weerstand voel opkomen, en echt een beetje ongemakkelijk word. Natuurlijk maak ik wel de oefening want zo braaf ben ik wel. Dus ik schrijf op: aardig, streng, piekeraar, alles moet volgens de regels en zegt dat ik altijd te kort schiet in vergelijking met anderen. Maar ik schrijf ook dat ik eigenlijk niet zo goed overweg kan met deze stelling. Als ik erover nadenk beleef ik het ook niet zo. Want ik ben mijn verstand en mijn verstand ben ik…if that makes any sense? De volgende opdracht maakt me dan ook nog ongemakkelijker: kies een naam die bij je verstand past. Je wilt echt mijn gezicht niet zien als ik die vraag lees (smiley met rollende oogjes). Oké om dan toch de opdracht te doen: het is Q, short for Questionmark omdat ik mezelf heel vaak afvraag: wie? wat? waar? waarom? waardoor? Ook omdat mijn gedachten bijna altijd in het Engels zijn...Ja idd….waarom?

Je zou denken dat dit het wel was zo met die Q van mij maar ‘the best is yet to come!. De bedoeling van deze oefening komt stukje bij beetje door. Als ik zie wat ik heb opgeschreven dan zijn er ook tegenstrijdigheden in de eigenschappen. Het maakt me nieuwsgierig en ben nu benieuwd wat ik er mee kan. We zoemen verder in om te kijken welke gedachten er zoal in mijn hoofd rond tollen. De meest opvallende zijn de gedachten die vaker en veel meer aanwezig zijn, zeg maar gerust irritant! Je moet niet dit…Je mag niet dat…Iedereen denkt….Ze denken allemaal dat....De eigenschappen die ik eerder noemde waren een soort houvast waarmee ik een bepaalde aanpak had maar dat is er nu één die niet zo goed meer voor mij werkt. Omdat deze er al langer zijn lijkt het zo gewoon en laat ik me daardoor onbewust beïnvloeden. Daar gaan we vast wat aan doen!

Nog een opdracht: zet je gedachten op muziek. Het liefst op een irritant of juist overdreven vrolijk liedje en neem het liedje ook op. Nou ik dacht het niet! No way José! Zingen en dan ook nog opnemen?! Mijn hoofd ziet er nu al uit als een tomaat laat staan als ik dat moet gaan staan zingen. Ja hoor daar komt dat gevoel weer: die weerstand. Zodra ik me ergens ongemakkelijk bij ga voelen dan komt die stem in mijn hoofd van alles schreeuwen. Waarschijnlijk heb je al door dat ik ook dít toch wel weer ga doen. Want ik ben deze therapie niet aangegaan om van mijn zweetvoeten af te komen. Om de tekst te lezen van NIET LULLEN MAAR POETSEN op de vrolijke melodie van 'Don’t Worry Be Happy' van Bobby McFerrin ga naar Bruis voor thuis

Dankjewel! Fijn dat je hebt meegezongen!

Natuurlijk heb ik op dat moment niet meteen het besef gehad waar dit echt over ging. Twee hele belangrijke dingen: 1. wat zeg ik nou eigenlijk de hele dag tegen mezelf? 2. het zingen maakt dat ik me ongemakkelijk voel en mijn gevoel zegt neeeee niet doen! en ik beslis, jaaaaa ik doe het wel! Ondanks dat de tekst niets verhullend en best wel triest is had ik er naderhand erge lol in. Juist omdat als je dit zo vrolijk zingt haal je er de lading af. Nu kon ik er naar kijken en zeggen dat is toch belachelijk wat ik mezelf allemaal toewens. Het is een beetje komisch geworden eigenlijk. Moet weer even bijkomen.

Op naar een kopje thee (neeeee! ) Jaaaaa!


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.