Practise, practise, practise.

Om een idee te geven hoe ik dan in de praktijk allerlei ACT vaardigheden toe kan passen hier een paar ervaringen. Het is een proces waar ik elke dag meer grip op hoop te krijgen en beter in wil worden. Het is alsof het beetje bij beetje je hoofd en je lijf insijpelt. En ik kan oprecht zeggen dat dat een heel goed gevoel geeft.

Het is een vrijdag en een zonovergoten dag. Heb al vroeg lekker de deur open en ik probeer een beetje uit de kreukels te komen. Wederom sta ik met pijn in mijn nek arm en schouder op. Het is gewoon niet anders. Gisteren na 4 weken weer naar fysiotherapie geweest. Eigenlijk was afgelopen dinsdag maar ik ben het echt totaal vergeten! Ik voelde me wederom niet lekker en ben gaan liggen en vergeten mijn wekker te zetten. Normaal gesproken kan ik mezelf dan allerlei lelijke dingen wensen maar bedacht dat het vrij menselijk is om je per ongeluk te verslapen. Dat je onverhoopt te laat gaat komen. Dus ik dacht eigenlijk niets alleen dat ik wel even de praktijk zou bellen om me te verontschuldigen en dus de afspraak te verzetten. Nu liep de afspraak voor mij uit en ik zat ongeveer 20 minuten te wachten. Ook dat was gewoon zo. Geen irritatie geen boosheid of iets dergelijks. Nu verontschuldigde mijn therapeut zich en alles liep zoals het liep. Best heel fijn en relaxed als dit ‘gewoon’ zou kunnen worden want dat is het nog helemaal niet.

Zaterdag, heb de wekker niet gezet. Als ik op mijn telefoon kijk is het 07:13. Ik baal want kan echt niet blijven liggen van de pijn. Met een chagrijnige kop ga ik naar beneden en zet een kop koffie en pak een siga…  oh nee ook dat nog, ik rook niet. Mijn mondhoeken zakken, als dat nog kon, verder naar beneden. Bluh!!!Ik voel me uitgeput somber en zielig maar bedenk dat dit heel misschien wel normaal is. Ik twijfel…

Op een dinsdag naar een verjaardag geweest samen met mijn zeer aanwezige metgezel mr. Pain. Het bleek een kleine beproeving. Naast mij zat familie van de jarige (beetje van mijn leeftijd, lekker jong ding nog) een heel enthousiaste, veel decibellen uitstotende en zeer beweeglijke vrouw! Ongeveer na elke zin gaf ze een vragende tik op mijn arm met ‘of nie dan?!’…werkelijk. En de reden waarom ik er niets van zei is dat ik niet weer de aandacht wil vestigen op de pijn in mijn arm nek et cetera. Na een half uurtje had ik het wel gehad. De jarige vond het leuk dat ik even geweest was en dat deed mij weer goed. Merkte dat ik niet boos werd op mezelf omdat k niets had gezegd tegen de ‘beweeglijke’ vrouw (mild naar mezelf).

De rest van de week allerlei toedoetjes gedaan. Heb er mooi 14 van de 18 gedaan! Voorheen was ik wel zo streng dat ik vaak alleen keek naar de dingen die ik niet had gedaan. Heb het erg moeilijk met het niet roken….Ben ook niet erg evenwichtig deze week. Ben erg op mezelf en denk veel aan het feit dat ik nooit ‘toekomstplannen’  kan maken en niet meer ergens naar toe kan leven en ergens naar uit kijken. Ik leef constant in het nu. Ook al is dat voor sommige situaties juist goed maakt het me op dit moment best somber. Sommige dagen zijn gewoon ronduit shit! En dan gaat het even helemaal niet. Dan maar even geen ACT en mijn dekbed over mijn kop. Maar dan krijg je in je mail een geweldige quote van John Steinbeck (The Grapes of Wrath):

'It was her habit to build laughter out of inadequate materials'

Die gaat nu erg goed bij mij passen de komende tijd. Ik ga werken aan hoe ik lang geleden was, nl iemand met veel humor. Zo gezegd, zo gedaan. Ik ga eens actief aan de slag met het volgende: wat maakt dat ik bijvoorbeeld niet meer naar het theater ga. Niet naar de bioscoop ga. Geen concerten bezoek, niet meer dans en niet meer fiets. Geen musea meer bezoek geen weekendjes meer wegga. Geen carnaval meer vier. Mijn verjaardag niet vier. Laat ik bij de eerste beginnen: theater. Paar redenen: financiën, lange en geen fijne zit, nare ervaring door niet kunnen gaan door te veel pijn.  Financiën: kan maar als ik wat geld verdiend heb met verkoop op marktplaats kan ik best eens een keer ergens heen. Volgende: lange geen fijne zit: ja vast maar dat mag ik niet altijd meer als 'excuus' gebruiken. Nare ervaring: ok dat kan, maar waarom dan geen nieuwe ervaring opdoen? Dus ik dacht ‘meteen de koe bij de horens vatten’. Even het Eindhovens Dagblad doorneuzen. Zie ik toch dat er een lezing is door Tim Fransen! Gaaf!! Hoppa meteen ff mijn laptop erbij. Bibliotheekeindhoven.nl Ah er zijn nog kaartjes en maar 9 euro Joehoe!! Yes! Ik heb het gedaan! Ik ga over een week, alleen, in de avond, ergens naar toe. Ik ben trots op mezelf! Wie weet wat voor leuke vrouwen er komen hahaha. Oh shit wat ga ik aandoen?! Hahaha! Nee hoor grapje. Na wat strubbelingen (kreeg geen bevestiging) en een telefoontje naar de bieb heb ik uiteindelijk de bevestiging in de mail. Oh wacht ik zie nog een opdracht van mijn therapeut in de mail verschijnen. Hahaha wel weer een leuke: schrijf een dialoog tussen jou en Q, bij de relatietherapeut, waarin Q uitlegt hoe ze je probeert te helpen en jij aangeeft in hoeverre je dat fijn vindt en wat je eventueel anders zou willen (mag in het Engels). Yes! Daar ga ik binnenkort even goed voor zitten.

Zondag, geen wekker gezet. Die gaat vanzelf wel af in de vorm van een Koolmees (lees koleremees). Wat een geluid komt er uit zo’n klein krengetje. En waarom nou per se onder mijn open raam?! En WAAROM OM HALF 5???? Echt not funny. Was het nou nog mooi, net als zijn neefje de Merel, maar nee het is zo eentonig als de pest en zo hard mogelijk! Of ik een ochtendhumeur heb? Neeeeeee hoor echt nooit. Nee maar echt niet. Blijkbaar heb ik toch nog een paar uurtjes kunnen slapen nadat Koolmees zijn fluitbanden aan gort had gefloten (bedacht dat vogels geen stembanden kunnen hebben anders zouden ze wel praten toch?!).  Eerst ff koffie en een spelletje op de tablet. Aangezien het lijkt mee te vallen met de kreukels en de pijn ga ik straks ratatouille maken. Lopend met de boodschappenkar alle verse groenten en kruiden halen. Oh ja en ook weer een lijstje maken met een paar goede voornemens en uitdagingen.

What to do or not to do: Wandelen. Iets ongemakkelijks doen. Mail naar G en R. Naambordje afronden. Een keer uitgebreid koken. Relaxoefening. Kaarsje voor mezelf. Marktplaats. Verslag voor ACT verder schrijven. Letselschadedossier. Waarom doe ik de dingen niet meer die ik zo graag deed? ACT on it!. Naar lezing Tim Fransen 😊. Inderdaad iets om naar uit te kijken. Toch wel erg leuk.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.