Eenzame kerst?

Dit jaar kan ik vanwege mijn gezondheid niet naar mijn familie. Dat is echt heel jammer maar ik ga dan misschien in maart nog even kerst vieren bij wijze van. Hang desnoods een paar kerstballen in mijn oren. Het gezellige en warme kerstgevoel kun je op iedere dag van het jaar creëren. Ben ik nu zielig? Nee, zo voel ik dat niet. We laten ons dat veel te snel aanpraten.

Jaar in jaar uit lees, hoor en zie ik niet anders dan dat NIEMAND met kerst alleen mag zijn. En waarom?! Zoals Hazes zijn eenzame kerst bracht zou je bijna in tranen uitbarsten. Alleen een geweldige kerst met Jumbo (als je een bak geld hebt bedoelen ze dan om zo’n overvolle dis samen te stellen voor het hele gezin). Bij de Plus maken ze het helemaal van eieren. ‘Goed eten is samen eten’. Alsof iedereen familie heeft en of kinderen, vrienden ga zo maar door. Nog nooit heb ik een filmpje gezien of reclame waarin iemand met een goed gevoel alleen thuis is en met zijn kerstkalkoen op de bank zit (om op te eten, ja sorry).

Gisteravond (nog lang geen kerst dus maar o zo knus en gezellig) heb ik samen met mijn allerliefste vriendin uren zitten kletsen en smikkelen. Wat was dat gezellig. Bij binnenkomst kreeg ik al een heerlijk gevoel. Kerstversieringen overal en allerlei lichtjes en kaarsjes en dingetjes. Je kunt dan denken, dat heb ik allemaal niet of je kunt die warme energie naar binnen laten. Tegenwoordig kies ik graag voor het laatste. Snuiven en opzuigen die sfeer, zo hard,  dat je in gedachten het tafellaken onder de borden vandaan zuigt. Bruis voor thuis. En zo kan ik nog dagen nagenieten van bruis die ik ergens anders of onderweg ben tegengekomen. Dat kan zijn van alle lichtjes die nu in ‘het dorp’ in de bomen zijn gehangen of van Chris Rea met ‘Driving home for christmas’ in de auto, dat vind ik zo’n gezellig lied. Daar word ik blij van en neem dat gevoel lekker voor mezelf mee naar huis.

Dus voor iedereen die alleen is met de feestdagen: wees lief voor jezelf. Probeer overal wat op te snuiven (nee niet letterlijk….behalve als je langs een huis loopt waar ze vlees aan het braden zijn mmmmm) en hou het vast voor thuis. En lukt het niet dit jaar dan misschien wel voor 2020. En neem van mij aan dat al die gezellige gezinnen en families op tv niet altijd de werkelijkheid weergeven (zou wel mooi zijn als iedereen zo happy was). Er kan van alles schuil gaan achter zo’n kersttafereel. Zo lelijk dat de kerstboom spontaan zijn naalden laat vallen. Want echt waar, het gras is niet altijd groener bij de buren. Wie weet is het wel kunstgras…..

Lieve familie, vrienden en bekenden,

ik wens jullie fijne dagen

(in pyjama of galajurk, alleen of met elkaar)

en een in alle opzichten goed nieuwjaar!

XOXO

PS voor wie Dominee Gremdaat even wil horen en zien om in de sfeer te komen:

kerstboodschap van 2019: https://bettyasfalt.tv/watch/163

 

 

 


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Door
9 maanden geleden

Wow zeg.....wat SKON verhaal weer en wat kan jij t toch altijd mooi verwoorden 💯👌
Trots op jou 💪💪

Imke De Graaf
8 maanden geleden

Weer met plezier gelezen!